Reuma & voeten 

 

 

Algemeen

Reumatische ziekten komen heel veel voor, en betreft aandoeningen van het menselijk bewegingsapparaat. De meeste aandoeningen die in de volksmond “reuma” worden genoemd zijn ziekten van de gewrichten of van het bindweefsel en zorgen voor veel pijn en ongemakken.

 

Voorkomen van problemen

Veel reumapatienten krijgen te maken met een veranderende en afwijkende stand van de voet en/of tenen, zodoende is goed en passend schoeisel een blijvend punt van aandacht voor u. Heel veel voetproblemen worden veroorzaakt door slecht passend schoeisel.

De huid wordt vaak dun en kwetsbaar, controleer dagelijks uw voeten op wondjes of huidbeschadigingen.

 

Algemene adviezen voor de reumapatiënt:

  • doe indien mogelijk dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden.
  • laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Reumatische Voet.”
  • Draag schoenen met een goede pasvorm en soepel bovenleer.

Wanneer gaat een reumapatiënt naar een pedicure?

Het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, in combinatie met een dunne en kwetsbare huid is een risicofactor om serieus te nemen. Bij een afwijkende stand van de voet en/of tenen treedt er aan de voeten vaak een ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt men ook te maken met nagelafwijkingen.

Experimenteer niet zelf en laat uw voeten verzorgen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet. De pedicure kan u ook advies geven op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut

 

Vergoedingen

Bijna alle zorgverzekeraars kennen een vergoeding voor de diabetische en reumatische voetverzorging.

Let op: De hoogte kan per polis en (aanvullende) verzekering verschillen. Kijk daarom uw polis na of neem contact op met uw zorgverzekeraar