Diabetes & voeten

 

 

Algemeen

Veel diabetespatienten krijgen op den duur te maken met verschillende problemen aan de voeten. Als deze klachten niet tijdig gesignaleerd worden of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn leiden tot amputatie van een teen, deel van de voet of zelfs het gehele (onder)been.

 

Voorkomen van complicaties

Voorkomen is beter dan genezen; dit lijkt een open deur, maar geldt zeer zeker voor diabetespatiënten!

Door een goede zorg voor uw voeten, zowel door uzelf als door een pedicure met diabetes-aantekening, kunt u veel ellende voorkomen.

 

Oorzaken voetproblemen

Gevoelsvermindering of neuropathie

Als de zenuwbanen zijn aangetast spreken we van neuropathie.

Dit kan gepaard gaan met hevige pijnen (scheuten, krampen) in de voeten en benen, maar meestal met een vermindering van het gevoel.

Soms lijkt het alsof u door rul zand of op een hoog tapijt loopt, maar het kan ook zijn dat u nauwelijks iets opvallends merkt.

 

Vaatproblemen of gestoorde bloedsomloop

Als gevolg van diabetes kunnen veranderingen ontstaan in de grote en in de kleine bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer kan verminderen of stagneren.

De cellen van ons lichaam kunnen daar absoluut niet tegen. De huid verandert en wordt kwetsbaarder.

 

Stijfheid van gewrichten

Door diabetes verstijft het bindweefsel in het hele lichaam. De gevolgen voor de voet zijn vrij ingrijpend:  de voet wordt een stuk minder beweeglijk, de voetstand verandert en kan zich daardoor minder goed aanpassen aan allerlei omstandigheden en ondergronden.

 

Een combinatie van bovenstaande oorzaken

De voeten worden extra kwetsbaar bij een combinatie van neuropathie, een gestoorde bloedsomloop en minder beweeglijke gewrichten.

U merkt dan bijvoorbeeld niet snel genoeg dat uw schoenen te klein zijn of dat er een steentje in uw schoen zit. De kans bestaat dat u gewoon blijft doorlopen en er ongemerkt een wondje ontstaat.

 

Algemene adviezen voor de diabetespatiënt:

  • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen
  • ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen
  • laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Diabetische Voet.”
  • De aanschaf van schoenen vereist wat meer aandacht voor patiënten met diabetes, omdat de voeten erg kwetsbaar zijn. De meeste voetproblemen worden veroorzaakt door slecht zittend schoeisel.

Het is raadzaam om regelmatig, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele voetverzorger / pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening Diabetische Voet te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut

 

Vergoedingen

Bijna alle zorgverzekeraars kennen een vergoeding voor de diabetische en reumatische voetverzorging.

Let op: De hoogte kan per polis en (aanvullende) verzekering verschillen. Kijk daarom uw polis na of neem contact op met uw zorgverzekeraar